Review : Untuk Orang-orang Pemberani

Buku ini merupakan sebuah antalogi cerita pendek pilihan Alfred Hitchcock di mana dia merupakan editor kepada versi asal; More Stories Not For The
Nervous cetakan 1967 yang diterjemah oleh Ritoresmi Pujiningsih terbitan Batang Press tahun 2004 dan aku perolehinya dalam bentuk PDF dari khrlhsym.

Terdapat 11 cerita pendek di dalam antalogi ini iaitu;
  • Dari Jendela Kamar - Hal Dresner
  • Lemming - Richard Mathieson
  • Ratu Putih - Idris Seabright
  • Teriakan Minta Tolong - Robert Arthur
  • Permainan - Mike Marmer
  • Kecelakaan - Henry Slesar
  • Gadis Emas - Ellis Peters
  • Bocah Peramal Gempa - Margaret St. Clair
  • Berjalan Sendirian - Miriam Allen Deford
  • Hukuman untuk Orang-Orang Kasar - Jack Ritchie
  • Maaf, Salah Sambung - Lucille Fletcher dan Allan Ullman
Seperti pada tahun cetakannya, 1967; ia adalah antalogi klasik yang sesuai untuk mereka yang menggemari gaya penceritaan sebelum pasca-moden, dengan sentuhan noir penulis-penulis terutamanya Dari Jendela Kamar yang mempunyai penamat unsangkarable. Jadi, bagi anak muda yang sukar menghadam bahasa Indonesia ini, mungkin akan termenguap berulang kali. Kalau dapatkan bentuk PDF, boleh hubungi penulis: saya lah.

In by Lucifer, Wednesday, 5 October 2011


13 Responses to Review : Untuk Orang-orang Pemberani

al-jambz said...

lucy, email aku tahu kan?

xsuzikornx said...

nak!!

nasyrun said...

luc, email ke aku sekali

s e n s h i said...

nak.

matadoreterhebat@gmail.com

Lucifer said...

worait, suzikorn, drop emel kat sini.

Penjiwa Jalanan said...

luc, nak, hee

saharazath@yahoo.com.my

cuma aku. said...

nak boleh tak?

Päk Läng said...

langxgrind@yahoo.com

cuma aku. said...

jojo.lala37@yahoo.com

ghost writer said...

buku nih sangat bagus. :)

Kontrol Histeria said...

eh ada nama aku. huehuehue. ._.

one way~ said...

aku pun nak weh..haha..tq
oneway1108@gmail.com

zhfr said...

Saudara, email kat aku sekali: a[dot]zhafir[@]gmail.com