Harga Diri Tak Naik?Falsampah : "Harga rokok naik gua tak kesah, kalau harga diri turun, itu yang gua risaukan"

Sememangnya sukar untuk jadi pemimpin. Rakyat hanya tahu membangkang tanpa asal-usul yang sahih atau 'tergoda' dengan sifat rebellion yang membengkak dalam jiwa masing-masing. Pengaruh parti pembangkang? aku tak boleh bagi komen, aku budak bawah umur yang masih bercawat. 

Harga rokok naik, perokok naik angin. Apa yang pasti rokok bercukai mesti naik harga setiap tahun. Penghisap rokok bercukai seringkali dilabel sebagai perokok yang berkasta tinggi duit mereka seringkali dilaburkan dalam setiap rokok yang mereka hisap. Terima kasih perokok, anda penyumbang cukai yang paling disayangi negara. 

________________________________________________________

"Hey apalah, tiap-tiap tahun harga rokok naik! Harga arak naik! Agak-agak harga dadah naik?" Getus Naza, geram bunyinya apabila membaca surat khabar yang harga rokok naik lagi. 

"Apa dia Naza?" Suki mencelah. Senyumannya masih lagi manis. Suki ialah teman wanita Naza yang paling setia dan paling sejiwa dengan Naza. Walaupun ada kalanya pendapat mereka sering bercanggah, tapi Suki bijak mengawal emosi Naza.

"You tengoklah Suki, Tiap-tiap tahun rokok naik harga, I kerja jadi kuli, bukannya boss", ujar Naza sambil membakar rokok Kent yang terakhir untuk malam itu. Dirapatkan kerusinya dengan Suki. Suki kurang selesa.

Suki menjarakkan kerusinya sambil menyusun kata. "Apa yang you kesahkan dengan harga rokok, harga arak, harga dadah? You cuma penagih nicotine berjenama Kent dan you bukan penagih alkohol atau dadah. Harga rokok naik sikit je, berapa sen je, apa you risau? Bukan naik berpuluh-puluh ringgit?"

Naza cuba menelan air yang kering sambil menggaru-garu kepala yang tak gatal. Nampak dibuat-buat. "You tak hisap rokok, bolehlah" Sindir Naza kepada Suki.

Suki menjawab sindiran Naza dengan tenang. "I tak kesah kalau harga rokok naik, harga arak naik, harga barang naik, itu semua boleh dibeli. Masalahnya sekarang ni, pemimpin ada cuba 'naikkan harga diri' setiap rakyat yang diperintahkannya? Ada?"

Sekali lagi Naza menenan air liur yang sengaja dibuat-buat sambil mematikan bara rokoknya.

Kelat jiwa Naza. Sekelat Kent yang dihisapnya.