Ulasan Ringkas: Random Access Memories (Daft Punk)

Musik dansa elektronik (EDM) bukanlah makanan kegemaran saya. Ia sebuah bunyi yang tidak saya fahami bentuk-susun, bahasa-tutur, dan cara untuk menikmatinya. Pengetahuan saya tersangatlah dangkal. Apatah lagi EDM lenturan Daft Punk (DP) yang mereka di dalam jargon ini mengangkatnya seperti messiah. Saya bersua DP buat pertama kali sekitar 2011 bukan dari musik mereka, tetapi melalui topeng robotik duo Thomas Bangalter dan Guy-Manuel ini. Ya, cuma dari topeng. Rilisan pertama dari DP yang saya dengar pula ialah Human After All dan ia tidaklah begitu memikat (ketika itu saya tidak tahu album ini dilabelkan sebagai tumit achilles mereka). Sepatutnya saya mulakan dengan album Discovery yang diagungkan namun nasi sudah pun menjadi bubur. Persepsi pertama saya sudah terpesong.

Masalah terbesar EDM bagi saya ialah runut-runut bunyinya seolah palsu dan tiada roh. Mungkin kerana saya kurang menggemari bunyian elektronik, bak kata Eddie Vedder; 'lagu yang baik (selalunya) mempunyai elemen-elemen natural', maka kerapkali EDM saya letakkan di tepi, sekadar mampu berlegar-legar di luar pagar hati. Dek kerana itu, bayangan DP turut perlahan-lahan memudar, malah hampir menghilang, sebelum ia diselamatkan dengan jayanya oleh lagu Instant Crush. Trek ini bertanggungjawab memikat saya untuk kembali merujuk DP. Ia menampilkan vokal terbaik Julian Casablancas (The Strokes) yang mengepalai susunan musik bercirikan kugiran pop yang saya fahami. Setelah beberapa ketika mengagumi keunikannya, saya beralih pula ke trek funky yang segera menjadi kegemaran saya, Lose Yourself To Dance feat. Pharrell Williams. Ini seterusnya membawa saya ke album penuhnya yakni rilisan terbaharu DP; Random Access Memories (RAM).

*sumber
Mengejutkan, RAM sangat berbeza jika dibandingkan dengan album-album terdahulu DP. Saya tidak tahu apa yang peminat setia EDM mereka katakan mengenai rilisan ini, kerana RAM pada saya tidak langsung berbunyi EDM. Sebaliknya ia sarat dengan unsur-unsur semulajadi yang dikatakan Vedder. DP melalui RAM 'telah meninggalkan riff EDM berpengaruh yang mereka pelopori kepada bunyi, gaya, dan teknik produksi dari era 70an dan awal 80an'. Penggunaan bunyi mesin dan sampel (kubu kuat DP) telah digantikan dengan hasilan musik dari pemusik dan instrumen sebenar. Transisi besar ini telah memihak kepada orang seperti saya. Berbekalkan pengalaman saya menyusuri sisi retro pop musik terdahulu, mudah sahaja bagi album ini untuk menembusi kotak pemahaman saya. Trek-trek hebat seperti Give Life Back to Music, Giorgio by Moroder, WithinTouch, Get Lucky, BeyondDoin' It Right dan Contact antara yang kerap saya ulangmain-kan (saya rasa saya dah senaraikan hampir semua trek).

Di manakah letaknya RAM di dalam jargon EDM? Kemungkinan besar ia berada di dalam landasannya yang tersendiri. Memetik ulasan laman Rolling Stone; rilisan ini ialah 'judul tindihan rock progresif bersama musik dansa disko yang mengorbit antara Pink Floyd dan Earth, Wind and Fire'. Tepat sekali. RAM mungkin ialah satu-satunya album DP yang saya gemari, yang boleh juga saya katakan; sebuah rilisan yang cool-ier than thou!

In , by m o y a, Tuesday, 8 September 2015